Aktuális, Tanácsok

A szédülésről

Két típusa is van az első a forgó jellegű szédülés amikor forog velünk a világ, persze itt fontos hogy ha ez a tünet, akkor melyik iranyba érezzük a forgást. Ennél a típusnál a kiváltó ok neurológiai, vagyis idegrendszeri jellegű panasz. 80 százalékban az egyensúlyozó szerv betegsége okozza. Illetve vannak olyan fül orr gégészeti betegségek amelyek szintén szédülést okoznak.

A másik típusú szédülés amikor bizonytalanságot érzünk imbolygunk, mintha ittasak lennénk, illetve még lehet zuhanó jellegű, amikor az ájulás szerű érzést is szédülésnek nevezzük. Ennek oka lehet a stressz, vérszegénység, a vérnyomás le esése, szívritmuszavar, a dehidratáltság, koplalás, gyógyszermellékhatás, a sok repülés is ki válthatja, a szorongásos betegségben szenvedők is panaszkodnak erre, illetve alacsony vércukor szint is kiválthatja.

Persze számtalan oka lehet még, amit érdemes kivizsgáltatni ha rendszeresen elő fordul. A szédülés, ájulás esetén Feküdjünk le lehetőleg árnyékos, hűvös helyen, lábainkat polcoljuk vagy emeljük fel, Lazitsunk a ruházaton, lélegezzünk mélyeket, ha közelünkben valaki elájul, hasonlóan járjunk el, ha magához tér 1-2 perc múlva, még 10 percig fektessük, ha nem tér magához, biztosítsunk szabad legutat, stabil oldalfektetéssel. Óvja a kihűléstől. Hívjon mentőt! (104).